ISI YALITIMI
Ýskelet taþýyýcý sistem içinde nispeten ince duvarlara sahip binalarýmýzda, düþük maliyetle ýsýtma ve soðutma yapabilmek, küf, terleme, korozyon vb. sýkýntýlarla karþýlaþmamak ve daha saðlýklý ortamlarda çevre kirliliðini en aza indirerek yaþamak için günümüzde etkin bir þekilde ISI YALITIMI kullanýlarak binalarýn ýsýl performanslarýnýn iyileþtirilmesi gerekmektedir.
Binanýn ýsýl performansýnýn deðerlendirilmesinde kullanýlan iki önemli terim, sýcaklýk ve ýsýdýr. Sýcaklýk ve ýsý terimleri arasýndaki farkýn açýklanmasý, ülkemizde oldukça yerleþmiþ olan yanlýþ kullanýmlardan kaçýnýlmasý için önemli olmaktadýr.• Sýcaklýk
Isý alýþ veriþine sebep olan, maddeye ait ve kütlesinden baðýmsýz bir özelliktir. Birimi Derece Santigrat (°C) veya Kelvin (K)’dir.
• Isý
Sýcaklýk farký nedeniyle oluþan iletim halindeki enerjiye ýsý denilmektedir. Maddeye ait bir özellik deðildir. Birimi Joule (J) dür. Sýcaklýklarý farklý iki sistem, birbirleri ile temas edince sýcaklýðý yüksek olan sistemden, sýcaklýðý düþük olan sisteme doðru kendiliðinden bir ýsý iletimi meydana gelir.
Yukarýdaki açýklamalara göre duvarýn havanýn v.b bir maddenin (havanýn, duvarýn, masanýn vb) ýsýsýndan bahsedilemez, sýcaklýklarý belirtilir. Çünkü ýsý maddenin bir özelliði deðildir, iletim halindeki enerjidir. Isý iletimi aþaðýdaki üç farklý yolla gerçekleþir.
Kondüksiyonla (iletimle): Atomlarýn titreþimleri sýrasýndaki çarpýþmalarý sonucu gerçekleþen ýsý iletimidir. Bu nedenle konduksiyonla ýsý iletimi en fazla katý cisimlerde görülmektedir.
Konveksiyonla (taþýnýmla): Molekülleri serbestçe hareket eden akýþkanlarda (sývý veya gazlarda), moleküllerin uzun mesafeli yer deðiþtirmeleri sonucu oluþan ýsý iletimidir.
Radyasyonla (ýþýnýmla): Isý enerjisinin, ýþýným yolu ile (elektromanyetik dalgalarla), herhangi bir ara taþýyýcýya gereksinim göstermeden iletilmesi halidir.
Isý iletimi zamana baðlý bir büyüklüktür. Isý iletiminin zamanla azalýp çoðalmasý veya sabit kalmasý, ýsý iletiminin rejimlerini meydana getirir. En genel haliyle ýsý iletim rejimleri sabit (kararlý) rejim ve deðiþken rejim olarak ikiye ayrýlýr.
•Sabit Rejimde (kararlý rejim) Isý Ýletimi
Sabit rejim, sabit sýcaklýklar etkisinde meydana gelen ýsý iletimidir. Herhangi iki eþit zaman aralýðýnda iletilen ýsý miktarý hep aynýdýr. Bu þartlarýnda sadece elemanýn ýsý iletimine karþý gösterebildiði ýsýl direnç önemlidir. Bileþen veya elemanýn ýsýl direnci, elemaný oluþturan katmanlardaki malzemelerin ýsýl iletkenlik deðerleri (?) ve kalýnlýklarýndan (d) faydalanýlarak bulunur. Her katmanýn ýsýl direnci d/?ile hesaplanýr. Dolayýsýyla bir katmanýn ýsýl direncinin olabilmesi için ýsýl iletkenliðinin küçük olmasýnýn yanýnda anlamlý bir kalýnlýða da sahip olmasý gerekir. Türk Standardlarýnda ve Avrupa normlarýnda ýsýtma enerjisi ihtiyacý (kýþ þartlarý) sabit rejim esaslarýna göre yapýlmaktadýr.
•Deðiþken Rejimde Isý Ýletimi
Deðiþken sýcaklýklar etkisinde meydana gelen ýsý iletimidir. Herhangi iki eþit zaman aralýðýnda iletilen ýsý miktarý deðiþkendir. Eðer sýcaklýklar ve dolayýsýyla da ýsý akýmý, zamanla periyodik olarak deðiþiyorsa, periyodik rejim adýný alýr. Dýþ hava sýcaklýðýnýn deðiþimi, genellikle periyodik olarak kabul edilir. Soðutma enerjisi ihtiyacýnýn (yaz þartlarý) hesaplanmasýnda periyodik rejim esas alýnmaktadýr.
Yapý konusunda kullanýcý açýsýndan önemli bir ihtiyaç, yapý ile ilgili teknik bilgilerin, özel bilgi birikimi gerektirmeyecek þekilde anlaþýlabilmesidir. Satýn alýnan binaya ödenen paranýn karþýlýðýnda kullaným süresince, kiþilerin saðlýklý ve üretken olarak yaþayabilecekleri ortamlarýn en düþük maliyetle saðlanabilmesi tüketicinin bir binadan bekleyeceði en önemli özelikler arasýndadýr. Bir binanýn iç dekorasyonunu, kapý ve pencerelerini, aksesuarlarýný (kapý kolu, lavabo, vb) tüketicinin daha sonra istediði yönde deðiþtirebilmesi mümkündür. Ama kendisinin saðlýklý ve üretken olarak ve düþük kullaným maliyetleri (su, elektrik vb. faturalar, bakým, onarým faturalarý vb.) ile yaþayabileceði ortam þartlarýný belirleyen yapýya ait teknik özellikleri, bina bittikten sonra deðiþtirmesi oldukça zordur. Bu sebeple binayý satýn alýrken binanýn bu açýdan sorgulanmasý tüketicinin yararýnadýr.
ISI YALITIMININ AMACI, ENERJÝYÝ YAÞAM ÞARTLARINDAN TAVÝZ VEREREK TÜKETMEMEK DEÐÝL; ENERJÝYÝ VERÝMLÝ KULLANMAKTIR. YANÝ GEREKLÝ YAÞAM ÞARTLARINI AZ ENERJÝ TÜKETEREK, DAHA AZ MALÝYETLE VE ÇEVREYE DAHA AZ ZARAR VEREREK SAÐLAMAKTIR.
Yapýlarda ýsý yalýtýmý enerjiden tasarruf saðlayarak gaz, kurum ve toz emisyonunu azaltýp çevre kirliliðini önler. Duvar, ýsý köprüleri, zemin ve tavan yüzey sýcaklýklarýnýn iç konfora olduðu kadar yapý kabuðu üzerinde de önemli etkileri vardýr. Yeterli yalýtým yaþam kalitesine katkýda bulunur ve bina dokusunun korunmasýna yardýmcý olur. Saðlýklý ve rahat yaþam sadece uygun ýsý ve nem þartlarýna sahip olan mekânlarda mümkündür.
Eðer bir fayda-maliyet karþýlaþtýrmasý yapýlýrsa, ýsý yalýtýmý hem ekolojik hem de ekonomik açýdan yararlý ve kýsa sürede geri kazanýlan bir yatýrýmdýr. Bununla birlikte inþaatýn fiziksel ve teknik prensiplerinin incelenmesi ve yüksek kalitede uygun yalýtým malzemesinin kullanýmý önemlidir.
Binalarda ýsý yalýtýmýnýn bulunmayýþý veya yetersiz olmasý sonucu ýsýl konforun, yani kullanýcýlarýn saðlýklý ve üretken olmalarý için gerekli ýsýl þartlarýn, saðlanabilmesi için çok yüksek yakýt tüketimi gerekir. Çoðunlukla da bu tüketime ekonomik sebeplerle ulaþýlamaz ve •Kullanýcýlarýn saðlýðýnýn bozulmasýnýn yanýnda, •Binanýn iç yüzeylerinde terleme (havanýn içindeki su buharýnýn iç yüzeylerde yoðuþmasý) veya küf oluþumlarý (su buharýnýn duvar içinde yoðuþmasý) görülür. Binanýn taþýyýcý elemanlarýnda bu yoðuþma sonucu korozyon da oluþabilir ki, bu husus binalarýn saðlamlýðý açýsýndan çok önemlidir. •Bu olumsuzluklara ilave olarak yine de yüksek yakýt faturalarý ödenir. Bu sorunlarýn giderilmesinin tek yolu doðru ISI YALITIMI uygulanmasýdýr. Ancak ýsý yalýtýmý doðru malzeme, detay ve uygulama ile gerçekleþtirildiði zaman faydalýdýr. Üzücü olan yanlýþ uygulamalarýn sonucunda yaþananlarýn suçlusu olarak ýsý yalýtýmýnýn görülmesi ve kiþilerin ýsý yalýtýmý yapmaktan uzaklaþmasýdýr. Hâlbuki doðru malzeme, detay ve iþçilikle yapýlan ýsý yalýtýmý ile hem konforlu mekânlarýn elde edilmesi ve hem de her yýl ýsýtma ve /veya soðutma faturalarýnýn en az yarýsýnýn tasarruf edilmesi mümkündür. Isý yalýtýmý ýsýnma amaçlý enerji tüketimini olduðu kadar soðutma amaçlý enerji tüketiminin azaltýlmasýnda da faydalýdýr. Öncelikle küf ve boyada görülen hasarlar, yalýtýmsýzlýktan veya iþinin ehli olmayan kiþilerce yapýlan ve doðru olmayan malzemelerin kullanýlmasýndan kaynaklanýr. Doðru yalýtým ise bu sorunlarý ortadan kaldýracaktýr. Hatta iç yüzeylerde görülen terlemenin sebebi pek çok durumda dýþardan su girmesinden kaynaklandýðý sanýlsa da aslýnda ýsý yalýtýmý olmayýþýnýn sonucunda iç yüzeylerin sýcaklýklarýnýn düþmesi ve iç ortamdaki buharýn bu yüzeylerde yoðuþmasýdýr. Isý yalýtýmý ile bu sorunlarýn da çözülmesi mümkün olacaktýr.
Ayrýca, binanýn taþýma gücü güvenliði açýsýndan beton ve demirin korozyonunun önlenmesi için yapýlacak en doðru koruma da binaya, dýþarýdan kesintisiz þekilde ýsý yalýtýmý uygulanmasýdýr. Böylelikle beton ve demir, atmosfer þartlarýnýn olumsuz etkilerinden (yaðýþ, sýcaklýk vb.) de korunduðu için binanýn kullaným ömrü güvenli bir þekilde uzayacaktýr.Isý köprülerinin oluþumu da önlenecektir.
Isý yalýtýmý sonucu ýsýtma/soðutma cihazlarýnýn daha düþük kapasiteli seçilebilmesi ve donanýmýnýn daha az maliyet gerektirmesi de, her yýl saðlanacak yakýt tasarrufuna ilave mali kazançlardýr.
Ülkemizde ýsý yalýtýmýnýn yeterli düzeyde yapýlabilmesi için TS 825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarý Standardýnýn uygulanmasý gerekir. TS 825 ZORUNLU BÝR STANDARDDIR. Bu sebeple yeni yapýlan her binanýn Qyýl deðerinin hesaplanmýþ olmasý ve standardda verilen sýnýr deðere eþit veya küçük olmasý gerekir. Isý yalýtým hesaplarýnda elemanlarýn (duvar, pencere, çatý vb) ayrý ayrý hesaplanmasý uygun deðildir ve Standardlarda izin verilmemektedir. Günümüzde her binanýn bütün olarak incelenmesi ve toplam yýllýk ýsýtma enerjisi ihtiyacýnýn belirlenmesi gerekir.
Genleþtirilmiþ Polistiren Köpük (Expanded Ploystyrene Foam) veya kýsaltýlmýþ þekliyle EPS ýsý yalýtým malzemesinin,
•Isýl iletkenliði çok düþüktür •Çevre þartlarýna dayanýklýdýr, uzun ömürlüdür •Yoðunluðu geniþ bir aralýkta deðiþtirilebilir ve böylece bütün özellikleri geniþ bir aralýkta istenilen þekilde kontrol edilebilir •Su emme deðeri çok küçüktür, •Bir çok diðer ýsý yalýtým malzemesine göre hem üretim aþamasýnda hem de daha sonraki süreçte daha çevre dostudur (içinde ve üretiminde ozon tabakasýna zarar verici CFC vb. içermez, direkt olarak küresel ýsýnmaya sebep olmaz, geri dönüþümü olan bir malzemedir). •Çok iyi darbe emme özelliði vardýr •Bakteri büyümesine karþý dirençlidir •Ýstenilen biçimde üretilebilir, uygulama kolaylýðýna sahiptir Bu özelliklere ek olarak EN EKONOMÝK ISI YALITIM MALZEMESÝ OLMASI sebebiyle ýsý yalýtým uygulamalarýnda önemli üstünlüklere sahiptir ve dünyada ve ülkemizde kullanýmý yaygýndýr.
.
.
|